Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Yeni Hamileler Nelere Dikkat Etmeli?

Gebelik kayıplarının birinci nedeni düşüklerdir. Daha sonra, erken doğum, büyüme geriliği, doğumsal hastalıklar ve çoğul gebelikler gibi nedenler gelir. Dolayısıyla gebelik oluştuğunda anne adaylarının bebeğe zarar verme korkusu önemli bir endişe kaynağıdır. Yanlış olarak ta bebek kaybının kendilerinin yaptıkları veya yapmadıkları nedenlerle olduğuna inanırlar. Halbuki gerçek böyle değildir. İlk üç ayda düşük veya gebelik kaybı oranı %15 olup, yaşla beraber risk artar ve 40 yaşından sonra bu oran %40’tan fazladır. Bebeğin kalp atışlarının görüldüğü 7. haftadan sonra, ultrason bulguları normalse düşük riski %5’e iner. Bu erken gebelik kayıplarının büyük bölümünde ise neden bebeğe ait olup sıklıkla o gebeliğe özgü olan kromozomal bozukluklardır. İkinci sırada bilinmeyen nedenler varken üçüncü sırada ise stres gelir düşük nedeni olarak…

Erken gebelikte annenin gündelik aktivitelerine bağlı olarak düşük riski hiçbir zaman artmaz. Uzanma, yatma kalkma, koşma, eğilme, çamaşır yıkama, zıplama vs ile düşük olmaz. Temiz ve açık havada tempolu yürüyüşler, hoşça vakit geçireceğiniz aktiviteler, okuma, müzik dinleme ve bebeğinizle ilgili güzel şeyler düşünüp hoş hayaller kurmanızı öneririm. Kısacası tolere edebileceğiniz her türlü aktiviteyi yapabilirsiniz. Hatta çok zorlayıcı olmayan sporlarınızı yapmaya devam edebilirsiniz.

Ayrıca gebelik olur olmaz çok özel bir beslenmeye gereksinim yoktur. Bebeğinizin beslenmesi ve büyümesi için size tam yetki ve sorumluluk verilmemiştir. Bebeğinizin büyüklüğü, siz 8 haftalıkken, bir nohut kadar, 12 haftalıkken ise bir parmağınız kadardır ve dolayısıyla onun doyması için 1.5 porsiyon Adana kebap yemeniz gerekmez. Zorlayarak ve fazla yemeye çalışırsanız tam tersine bulantı kusmalarınız artacaktır. Küçük porsiyonlarla, sık aralıklarla ve kendinizi zorlamadan beslenmelisiniz.

Gebelik fizyolojik bir olay olup özellikle yapmamanız gerekenler daha önemlidir. Çiğ ya da tam pişmemiş, füme veya tütsülenmiş et yememeli, etle uğraştıktan sonra ellerinizi sabunla iyice yıkamalısınız. Sebze ve salataları iyi yıkamalısınız. Derin deniz balıkları, midye, istiridye gibi deniz ürünleri tüketmeyin. Gereksiz vitamin, özellikle yağda eriyen vitaminlerden(A, D, E ve K vitamini) almayın Sadece doktorunuzun verdiği ilaçları kullanın. Doğurganlık döneminde olan her kadın adet döngüsünün ikinci yarısında(örneğin 28 günde bir adet görenlerde, 14-28. günler arası) potansiyel olarak hamiledirler ve gebe oldukları halde idrar ve kan testinde gebelik çıkmayabilir. Bu nedenle bu dönemde ve günleri geçtiği zaman veya gebe oldukları tespit edildiğinde asla ilaç kullanmamalı, röntgen, tomografi çektirmemeleri gerekir. Çok özel durumda ve acilse durumunuzu doktorunuzla paylaşmalısınız ve ona göre bir plan yapılmalıdır.

Hava ya da karayolu ile yolculuk yapmak, beraberlik, yüzme hiçbir zaman riskinizi artırmaz. Aktivite sonrası kasık veya bel ağrınız olması çoğu kez bir problemin belirteci olmayıp, rahminizin büyümesi veya bağlarında gerilmeye bağlıdır ve çoğu zaman istirahat halinde de hissedersiniz.

Lütfen panik yapmayın. İnternet, kadın siteleri, forumlar, popüler kadınların gebelere tavsiyeleri, televizyon programları ve ünlülerin tavsiyeleri ve hatta mahallenin lider kadınlarının önerilerini okuyun, izleyin ama lütfen dikkate almayın. Bunların içinde doğru olanlar olabilir ama unutmayın ki doğru bilgiler konunun profesyonelinden alınmalıdır. Aksi halde gereksiz strese kapılır ve bebeğinizi riske atabilirsiniz.

Gebelik fizyolojik bir olaydır. Gebeliğin sağlıklı gitmesinde size yetki veya sorumluluk verilmemiştir. Eğer gebeliğin sağlıklı gitmesi sizin sorumluluk alanınızda olsaydı türün devamı riske girerdi”

Prof Dr Ali ERGÜN

Perinatoloji Uzmanı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı