Ayrıntılı ultrason veya detaylı ultrason tanımı gebelikte büyümekte olan bebeğin organ organ anomaliler açısından incelenmesidir.
Gebelik Ayrıntılı Ultrason
Ayrıntılı ultrason tanımı gebelikte büyümekte olan bebeğin organ organ anomaliler açısından incelenmesidir.
Neden Ayrıntılı Ultrason Yapılır?
Tüm gelişmiş ülkeler ayrıntılı ultrasonu şu üç nedenle önermektedir.
- Bebekte yapısal bir problem saptanmışsa doğum sonrası takip ve yönetimi kolaylaştırır. Örneğin bebeğin böbreğinde saptanan problemlerde erken tedavi bebeğe ciddi fayda sağlar.
- Karşılaşılan problem ile ilgili anne karnında bilgi sahibi olmak ailenin anksiyetesini (kaygı) azaltır. Örneğin yarık dudağı olan bebek sahibi olacak aileler önceden haberdar olunca daha az stres yaşarlar.
- Yaşamla bağdaşmayan ciddi problemlerde aileye gebelik sonlandırma ile ilgili danışma sağlanır. Bu karar tamamen ailenin tercihidir. Sağlık ekibi sadece danışmanlık vermelidir.
Detaylı Ultrason Hangi Aylarda Yapılır?
- İlk trimester ayrıntılı ultrason (11-14 hafta),tüm gebelere.
- İkinci trimester ayrıntılı ultrason (19-23 hafta),tüm gebelere.
- 24 hafta ve sonrası (sadece yüksek riskli gebelere).
Ayrıntılı Ultrason İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Ayrıntılı ultrason için aç olunması gerekmez. Tok olunması tercih edilir. 20 ila 40 dakika sürebilir. Pozisyona bağlı olduğu için bazen daha uzun sürer. Bu ultrason karından yapılır fakat bazen rahim ağzı uzunluğu için vajinal bakı gerektirebilir. Tekrarlanmasında sakınca yoktur. Uygun pozisyon sağlanamamış ise birkaç hafta sonra tekrarı planlanabilir. Bazende ayrıntılı ultasona ekokardiogarfi (kalbin incelendiği yöntem) eklenmesi gerekebilir.
Detaylı Ultrason ile Dört Boyutlu (4D) Ultrason Aynı mıdır?
İkisi farklı kavramlardır. Ayrıntılı ultrason iki boyutlu ultrason ile organ taramasıdır. Ayrıntılı ultrasonda önemli olan cihazdan ziyade hekimin tecrübesidir. Nadiren teşhiste dört boyutlu ultrasondan faydalanılır. Dört boyutlu ultrason ise çoğunlukla bebeğin yüzünden ya da diğer organlarından görüntü alınır.