HANGİ GÜN DOĞUM YAPARIM?
Anne adaylarının doğum yaklaştıkça en çok sorduğu, neredeyse hemen her muayenede sorduğu soru bu. Küçük bir çocuğun kendisine vaat edilen hediyenin ne zaman alınacağını sorar gibi, hevesle. Bunun içinde telefonlara uygulamalar indirmeler, internette saatler harcamalar, büyüklere, çevreye sormalar vs. Halbuki bu tarihi bulmak çok kolay.
Sevgili anne adayları, panik yok. Biz son adet tarihiniz göre bir tahmini doğum tarihi hesaplamıştık ya hani. Örneğin bu tarih 15.08.2020 olsun(bu benim doğum günüm, aramızda kalsın, tipik aslan burcu işte, kendini beğenmiş…). Bu tarih tam 40 haftayı gösterir. Başka ifadelerle, 280 gün veya 9 ay 10 günü gösterir. Peki doğumlar neden tam bu günde olmaz, ya da bu günden önce olursa erken doğum mu sayılır? Hayır…
Doğum ağrıları başladığı gün içinde doğum olur. Hatta eskiler der ki, doğum sancısı çeken bir kadının üstüne iki kere güneş doğmamalıdır. Eğer doğuyorsa güneş iki kere bir sorun var demektir. İşte bu nedenle bir gebenin hangi gün doğum yapacağı kesin olarak söylenemez. Eğer doğum ağrıları bir hafta sürseydi tamam bu gün ağrılar başladı tam bir hafta sonra doğum olacak derdik. Kimse bir hafta doğum sancısı çekmek istemezdi, iyi ki de bir gün içinde doğum oluyormuş değil mi? Peki en yüksek olasılık olan günler hangisidir? Hani söylemiştik ya tahmini doğum tarihini, yani 40 haftayı. İşte doğumların %80’i, 39-41 hafta arası olur. Örneğin az önce tahmini doğum tarihimiz 15.08.2020 olsun demiştik ya. En yüksek olasılık 15 Ağustos olmak üzere, bir çan eğrisi çizersek, doğumların %80’i, Ağustos 8, Ağustos 22 arasında olacaktır. Doğumların %10’u Ağustos 8’den önce, %10’u ise Ağustos 22’den sonra olacaktır. Ancak doğumun 41 haftadan sonraya, yani Ağustos 22’den sonraya kalmasına pek izin vermiyoruz. Çünkü plasenta(bebeğin eşi) tek kullanımlık olup 40 haftadan sonra, kimi olgularda görevini daha kısıtlı yapabiliyor. Bu durumda bebeğin oksijensiz kalmasına veya kaybedilmesine neden olabiliyor. Gün geçmesi dediğimiz böyle durumda biz doğum kararı almışsak;
Bishop skorlaması dediğimiz bir değerlendirme ile rahim ağzı suni sancıya uygunsa suni sancı vererek,
Eğer uygun değilse anna adayına, sonuç alamayacağımız halde, gereksiz sancı çektirmemek için, ya da başka bir sezaryen nedeni varsa sezaryen ile doğum yapıyoruz. Günümüzde Bishop skorlaması vaginal US ile kolayca yapılabilmektedir. Haydi doğuma, kolaylıklar dilerim.
Saygı ve sevgilerimle.
Prof Dr Ali Ergün
Perinatoloji Uzmanı
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı